2020. február 17., hétfő

Gyász

Mindig vannak emberek, akiknek semmi nem szent. Akik nem tudnak felhőtlenül, megjegyzések nélkül örülni más ember boldogságának vagy éppen nem tartják tiszteletben más fájdalmát, akár gyászát. Hirtelen előbújva a névtelenség homályából és mintegy önnön fontosságuk bizonyítékaként, osztják az észt, hirdetik az igét. Ezek a fogadatlan prókátorok mindenkinél, mindent jobban tudnak, jobban értesültek. Sokuk facebookon fröcsögi dagályos körmondatokban megnyilvánuló – esetenként helyesírási hibáktól is hemzsegő – (ál) okosságait. Pufogtatja a háttér információt mellőző, felelőtlen, következmények felmérése nélküli gondoltait, véleményét.

Vannak emberek, akik a legnagyobb veszteséget sem tudják méltósággal meghallgatni, véleményezni, helyesebben szólva illően részvétüket nyilvánítani. Van, aki a közösségi fórumon fennen hangoztatja, hogy tiszteletreméltó és szívbéli barátja – akivel életében egyszer találkozott személyesen – minden örömét, bánatát ismeri. Az egyszeri találkozás által feljogosítva érzi magát arra, hogy homályos mondataival bíráljon, vádoljon érintett személyeket, legbelsőbb magánügyeket osszon meg az elhunytról és életkörülményeiről. Ezzel érzelmeket felkavarva, ellentéteket szítva, találgatásokra okot adva. Legfőképpen megkopott, hajdanvolt boldogságát párhuzamba állítja az eseményekkel, majd posztolja fals következtetéseit. Nem törődve szülő megtörtségével vagy éppen gyermek lelkivilágával, a gyász szentségével.

Megint mások nélkülözhetetlenségük és persze okosságuk teljes tudatában lájkolják az irományt. Vagy akár magát a gyászjelentést. Az elvetemültebbje nem átall az érintettnek személyes üzenetben megmondani a tutit. Tekintet nélkül a személyre, a valós helyzetre, az érzésekre, a következményekre, az illemre.

Igaz, a közösségi média megváltoztatta a kommunikációs normákat, azonban azt nem, hogy halálhírt ne lájkolj. Ha nem vagy közvetlen családtag, ne te légy az első, aki világgá kürtöli a halálhírt és ne posztolj róla, az elhunytról sorozatosan. Ne kérdezősködj üzenőfalon és ne ítélkezz. Mert a fájdalomtól sújtott hozzátartozóknak még nagyobb gyötrelmet okozol. Nem rólad szól a gyász, nem a te érzéseid fontosak. A fogadatlan prókátornak ajtó mögött a helye.