2015. május 21., csütörtök

SzÉLjegyzet

Ismét zavar a közöny, vagy épp a gúnyos, megalázó megjegyzések tömkelege. Nem velem szemben – nagy szájúként és főként nagyszájúként pláne nem – hanem gyerekekkel szemben. Megint csak hangot adok érzéseimnek, gondolataimnak. Mégpedig a HKSKE lány csapatának védelmébe. Nem csak mint két, évek óta aktívan sportoló gyerek szülőjeként, hanem az összes kislány szülőjeként. Mert, mint azt már korábban is írtam, bár akkor a juniorok kapcsán: „ A csapat pályára lépésekor azonban már nincs „én fiam”, helyette van a „fiaink”. Akik rendszeresen járnak szurkolni, tudják ez mit jelent. Ugyanúgy korholjuk, biztatjuk , „hozzáértő módon irányítjuk” a többi, pályán küzdő fiatalt, akárcsak a sajátunkat. Együtt bosszankodunk a be nem dobott gólok miatt és együtt örülünk a találatnak.” Most is igaz, helytálló a lányok kapcsán is.

Azt azonban előrebocsájtom, elismerést érdemlő dolog, hogy egyáltalán van a városunkban valaki, aki hangot ad a ténykedésükről, tudósít sportolásukról, küzdelmükről. Még ha nem is mindig épp a megfelelő hangnemben, szavakkal, szófordulatokkal.
Különösen fontos ez akkor, amikor még mindig vannak iskolák, ahová az edzőt be se engedik az alakuló, induló U12-U14-es lány csapatról való tájékoztatás tartás céljából. Különösen fontos továbbá, mert van olyan edző a városunkban, aki a HKSKE oszlopos tagját, aktív játékosát – aki egyben edzői végzettséggel is rendelkezve utánpótlás csapatok edzője – lejáratva, róla valótlant állítva, tőle elrettentve toboroz csapatába gyerekeket. Majd később, esetleges távozás esetén, fenyegetőzve, megfélemlítve bírja őket maradásra. Sutba dobva a fair playt és egyéb, a sportban is megkövetelt tisztességet. Nem a sportot tartva szem előtt, csak a kicsinyes bosszút és az anyagi hasznot.

A 2014 nyár végén, lányokból alakult kézilabda csapat elért eredménye – a több vereség, mint győzelem ellenére – elismerésre méltó teljesítmény. Hiszen megalakulásuk után pár héttel edzőjük, megragadva a folyamatos játéklehetőséget, benevezte őket az Országos Serdülő Bajnokságba. Bízva a testi, lelki erejükben, az akaratukban, a fejlődésükben, az elkötelezettségükben. Nem kevés edzői munkát is vállalva ezzel a döntésével önmagára.

Ugyanis a frissen összeállt csapat főként 2002-es és 2004-es születés tagjai a bajnokságban többnyire 1999-es születésű lányokkal kerültek szembe. Továbbá nem elhanyagolható módon, akik min. 4-5 éve aktív sportolóként kézilabdáznak. 4-5 éve és nem 4-5 hete. Így mind a tudás, az erőnlét, mind a rutin tekintetében eleve egyenlőtlen küzdelemre kényszerítve lányainkat. Ennek ellenére a mieink vállalták a Szegedtől megkezdve, Makón át Gyuláig a hét közbeni, fárasztó utazásokat és a még keményebb mérkőzéseket, a megalázó gólkülönbségeket. És a felnőttek részéről történő még megalázóbb beszólásokat, megjegyzéseket. Mert bizonyítani, különösképpen játszani, kézilabdázni akartak.

A fejlődés nem csak a kevesebb kapott gólok számával mérhető. (Ugyan gólokban mérik az eredményt, a győzelmet) Az előrelépés megmutatkozik abban, hogy a mozgástól viszolygó, addig kézilabda mérkőzést se látó kislány hétről hétre aktív szurkolójává vált a felnőtt és ifi csapatnak. Megmutatkozik abban, hogy a testi kontaktustól félő játékos 2 percet érdemlő, vehemens emberfogással szereli le az ellenfél játékosát. Megmutatkozik abban, hogy a labdát elkapni nem tudó lány kapura tör, gólt dob. És még számtalan, megannyi más dologban mérhető a fejlődés. Másoknak talán megmosolyogtató, legyintést és említést nem érdemlő előrelépések ezek, ám minden apró(ságnak tűnő) mozzanat mögött hatalmas munka rejtőzik. Mind a játékosok, mind az edző részéről.

Ezért érthetetlen számomra a közöny, a gúnyos, megalázó megjegyzések tömkelege, az a hozzáállás, tudósítás, ami a biztatás, a jó szó nélküli, száraz tényekre - és időnként már-már a cinikus hangvételre – épül. Igen, van csapat, aki ellen „csak” 1 gól különbséggel nyertek. Talán ha a cikk írója jelen lett volna az ominózus mérkőzésen, tudhatná, hogy a két, szinte azonos képességekkel rendelkező csapat között micsoda küzdelem zajlott. 1 gól is gól és vezethet a győzelemhez. Talán egy Larvik – B. Podgorica összecsapás után is azt kellene mondani: CSAK eggyel győzött? És gondolom egy Győri Audi ETO – Csanádröcsöge Alsó mérkőzés eredménye se meglepő, nem kigúnyolandó, szemre hányandó a gyengébb csapatnak. Mint ahogy ezeknek a lányoknak se, mondjuk egy szegedi utánpótlástól elszenvedett vereség.

A sajnálkozó, mi több, a lányok és ezzel együtt az edző munkáját megvetők próbálják meg ugyanezt a munkát elvégezni, ugyanilyen körülmények között. Eddzenek pl. télen sátorban, műfüves pályán hétről hétre. Tegyék félre a sérülésekkel járó fájdalmakat, az éjjeli hazaérkezések utáni reggeli fáradságot, a tanárok megértőnek, kedvesnek nem mondható bánásmódját. És a tudatot, olyan ellenféllel állnak szembe minden mérkőzésen, aki min. 4-5 éve kézilabdázik és évekkel idősebb.
És ami a legfontosabb: ezek a lányok 12-14 éves gyerekek. Nem pénzért, hanem a sportolás, a mozgás, nevezetesen a kézilabda öröméért játszanak. Megérdemlik az érdeklődést, a gúnyolódás és előítéletmentes tudósítást. És legfőképpen a biztatást, dicséretet.