2015. február 19., csütörtök

Látszat

Nem csak általában az emberi kapcsolatok, viszonyok sokfélék, hanem a házasságban megbújó, a külvilág szeme elől rejtve maradóak is. A kifelé   minduntalan boldog család képét sugalló, a megfelelő egzisztenciával, egy,  esetleg  több  gyerekkel és viszonylagosan megfelelő anyagi háttérrel rendelkező párok belső élete nemegyszer merőben másról árulkodik a külsőségeknél.
Mint az állandóan közösségi oldalakon mindent osztó, lájkoló, posztoló látszat boldogoknál. Akik az összes lépésük mozzanatát kommentelik barátaiknak hitt  és ismeretlen embereknek egyaránt. Holott a valóságban, esetlegesen ők is a négy fal között páros magányban élik mindennapjaikat. Mint az "idilli család". Mindenki a saját szobájában. A házasságkötésük óta eltel évek számától, kortól, nemtől függetlenül. Anya az egyikben, apa a másikban és a gyerek(ek) a következőben.  A különbség csak annyi, van aki a 3 éve elromlott, van, aki pedig a 30 éve összedőlt élete romjain kesereg. A közös mindannyiukban a gyáva hallgatás. Ki félve a fizikai megtorlástól, ki félve az anyagi javak elvesztésétől és megvonásától, vagy csak kényelemből, de hallgat. Beleül nap, mint nap, a saját magának is köszönhető megszokott posványba és kesereg. A gyávábbak még akár további gyereket is vállalnak, - mert így szokás, mások is így teszik -  hogy aztán önmagukhoz hasonló, látszatboldogságban élő, kapcsolatát nem jól kezelő felnőttet nevelhessenek. Mert a meghitt boldogság titkát nem fogja tőlük megtanulni. Hisz ők is csak a gyerektől boldogok, nem önmaguktól és nem egymástól.

De ez így van rendjén, legalábbis a haverok szerint. Hideg vacsora, hideg kapcsolat, hideg asszony. És Juci, Gizi, Évi is megmondta a műkörmösnél, náluk se jobb a helyzet. Az a disznó férj semmiben nem segít, állandóan horgászik, a másiké motorozik, a harmadiké meccsre jár. Ahelyett, hogy otthon lenne. Mindennek az oka a horgászat, a motor, a sport. Vagy bármi más. Véletlenül se tekintik menekülési útvonalnak, pótcselekvésnek, boldogságforrásnak a meleg posvány helyett.  Ahelyett, ahol a beszélgetés kimerül a "Szia, mi újság? Szia, semmi." párbeszédből, esetleg az "Éhes vagy?" kérdéssel kiegészítve. Ahol a meghitt intimitást az időnként kegyet gyakorló, "rám fordulhatsz, de gyosan végezz!" felszólítás jelenti.  Természetesen kizárólag sötét szobában, félig vetkőzötten. Ahol a feleség soha nem mondta ki még 30 év alatt a társának: szeretlek. Ahol a férj nem érhet hozzá a feleséghez gyengéd szeretettel, mert "ne a gyerek előtt, még meglátja". Ahol a férj kedves közeledésére az a válasz, "biztos, kurvánál voltál, tőle tanultad". Vagy ahol a férj forintra elszámoltatja kedvesét a közös kasszára beadott összegről, miközben ő napokra eltűnik a haverokkal dorbézolni. Ahol a férj nem engedi el a feleségét a barátnőihez, mert az asszonynak otthon a helye. Ahol a férj a házassági szerődésben foglaltak szerint minden körülmény között él hálószobai jogaival. Mindezek a felszín, a látszat alatti események. A burok  fényes, csillogó és irigylésreméltó; a kézen fogva történő közös megjelenés, a turbékoló csókváltás, a gondtalan csevegés. Mert mások előtt a látszatot fenn kell tartani. Ezt is így szokás. Mások is így teszik. Ez a házasság velejárója.


A semmibe nem kerülő, állandóan használható megoldástól azonban mindkét fél tart. A mindent kiborító, felborító és talán jövőt változtató beszélgetéstől. Mert "mi lesz,ha...". Mi lesz, ha a másik kimondja az igazságot, ami talán kegyetlen ? Mi lesz, ha elkezdi sorolni: elegem van, hogy mindig az a vacsora, keress valamit a hűtőben! Elegem van, hogy a szeretkezés nálad a  ne érj hozzám és végeztél már? Elegem van, hogy soha nem megyünk közösen sehová, mert mindenkire féltékeny vagy  és hangulatromboló. Fájdalmas azt hallani:  állandóan elmész itthonról a haverjaiddal, sörhasad és minden hétvégén kocsmaszagod van, soha nem megyünk el együtt társaságba, csak te, egyedül.
De mindez a beszélgetés nem fog megtörténni. Se 30 év, se 3 év házasság után. Marad a nyakig érő, fojtogató  szar, a halogatás, a házastárs és a környezet hibáztatása, a pótcselekvés. És a kesergés az elmúlt évek fölött,  afölött, ami lehetett volna és ami még lehetne.


Vissza az elejére