2017. május 31., szerda

Ásás

Komplex feladatot végzek. Mindezt önszántamból. Ások. Hívhatnék kertészt vagy hívhatnám AZ Embert, de inkább én ások. Egyrészt, mert szeretek kertészkedni. Ha nem lenne tárgyi bizonyítékom, azt gyaníthatnám, ásó volt a jelem az oviban. Másrészt, mert kevés eszközigénnyel végezhető munka a szabad levegőn. Testedzésnek sem utolsó. Hidd el, megmozgat olyan testrészeket, amiről csak a másnapi fájdalomból jössz rá majd, hogy létezik. Továbbá csendes, magányos tevékenység, miközben alkalom adódik az elmélkedésre. A csendességgel azonban önmagamat cáfolom meg, mert minduntalan olyan szavak hagyják el a számat, amelyek nyomdafestéket nem tűrnek. És csak reménykedni tudok, hogy a szomszédban lakó tündéri Királylánypalánta még nem foglalta el a kerti rezidenciáját és nem a szavaim alapján akar megtanulni beszélni. Így aztán - a rá való tekintettel is - , felrémlik bennem gyenge jogi tudásom egyik tétele, a Miranda-figyelmeztetés első sora: "Önnek jogában áll hallgatni. Minden, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróság előtt ." Már csak azért is, mert többek között olyan fenyegető kijelentésekkel illetem a volt tulajdonost, hogy abból vígan hasznot húzhat bármelyik ügyvéd, ha valaki mindezt meghallja és vicces kedvében feljelent. Ugyanis az ásás alatti monológommal igen kimerítek jópár büntetőjogi fogalmat. Ezért inkább csak a nem létező bajszom alatt morogva folytatom a dohogásomat. 

És próbálom nézni a dolog jó oldalát. Korán reggel már átpörgött az agyam a jogi tananyag egy részén. Emellett egyéb tanulmányaimat is kamatoztathatom a fárasztó munka közepette. Például a fizikai és kulturális antropológiai, biológiai, régészeti, valamint pszichológiai ismereteimet. A növénytani tudásom is fel-fel bukkan, de azt már a tavalyokon kimerítettem, amikor elhatároztam, hogy a nem kicsi, dzsuvás, gyomnövények.hu oldalt kenterbe verő területből kertet varázsolok. Ezért a mechanikai gyomírtásának köszönhetően, közben tökélyre fejlesztettem a gyomnövényismereteimet. Egykori agráros oktatóim büszkék lennének rám. Az "előbb-utóbb megtanulja" mondásból az "utóbb" érvényesült ugyan, de legalább tényleg nem volt okafogyott a tanulásom.

További ismereteimet pedig majd minden ásónyom után hasznosíthatom. Ugyanis hol egy lábszárcsontszerű cubák, hol egy fog, hol egy állkapocs töredék, hol egy csigolya kerül elő a földből. Nem sok megnyugvást hozva az a tudat, hogy akár a kedvenc filmem, az Adams family szereplőjévé válhatok. Ha Mortisha szekrényében a "Nicknek bácsi téli ruhái, Nicknek bácsi nyári ruhái, Nicknek bácsi" található, itt is előkerülhet bármi és főként bárki a kertből. Na, akkor viszont lőttek a csendes, magányos, elmélkedős tevékenységemnek! De amennyiben a tudásom, tapasztalatom nem csal, a kiásott maradványok jobbára hajdanvolt sertés, birka, valamint szárnyasok csontjai. Ezért aztán az alaposnak mondható átvizsgálást követően, szitokáradattól kísérve landolnak a vödörben. Csak úgy, mint a marékszám talált rozsdás szögek, csavarok, drótok, láncok és beazonosíthatatlan egyéb fém darabok. Beköltözésünk óta vödörszám !!! kerülve elő a földből. A riszájkling matadorok sírva irigyelnék meg a talált leletet. Sírni mondjuk én is sírok, mert a már tucatnyi alkalommal ki-, meg-, át-, le-, feltakarított terület még mindig szolgáltat ilyen meglepetéssel. Kinder surprise tahó módra. Némi játékra is okot adva ugyan, amikor a családi kertészkedés során az nyer, aki a legtöbb rozsdás holmit találja. Sovány vigasz a megpróbáltatásért!
Ezek mellett vannak még a cserép, porcelán, üveg és tégla töredékek. Nem kevesebb számban, mint az említett, korrodálódott fém példányok. Sajnos ezek sem milliókat érő, kínai darabok! Leginkább 20. és 21. századi szilánkok. Amik valami oknál fogva, az előző tulajdonosok által nem a kukában, hanem a földben elásva végezték.

Míg képzeletben próbálok kirakni egy újabb sörös üveget a talált elemekből, ér az újabb megrázó döbbenet. Minden eddigi leletet felülmúló az elképedésem, cikázik az "ilyen nincs, de mégis van" érzés, mivel jól kivehetően és beazonosíthatóan egy intim betét bukkan a felszínre. Lehet, hogy a pár hónappal ezelőtt kiásott fekete bugyi megmaradt tartozéka. A gyomorforgató gusztustalanság teljes nagyságával sokkolja az agyamat, lebénítva a végtagjaimat. A mozdulatlan ledöbbenésemből Legkisebbikem ránt vissza a valóságba, aki érdeklődve szemléli a förtelmességet. Feledve a Miranda - figyelmeztetés sorát és a szomszéd Királylány beszédtanulását, fél várost túlüvöltve, őrjöngve, szitkozódva rohanok a kukáig vele. A zuhany alatt állva pedig pszichológiai képzettségem összessége alapján elemzem a volt lakókat. Mert az ásás komplex feladat.
1 nm általános, megszokott eredménye: 1 ásónyom 1 lelet. Sajnos nem a Seuso- kincsekhez hasonlatos darabok.